Scandic Cup i Boden & Östersund och JVM-test
9 januari, 2017
0

Scandic cup Boden

Lördag den 17 och söndagen den 18 december så var det säsongens första cup och därmed även  min första stora tävling som junior. Cupen gick i Boden på Pagla skidstadion och jag tävlade i klassen damer 17-18 år.

Sprint

På lördagen kördes en klassisk sprint och på söndagen så kördes ett distanslopp i fri stil, 5 kilometer. Sprintbanan började med en platt start nere på stadion, efter det gick banan upp för ett par branta uppförsbackar och efter det så var det i princip bara nedförsbacke tills att det långa upploppet i motlut började.

Sprint, upploppet i Boden i svagt motlut. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson
Sprint, upploppet i Boden i svagt motlut. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Vi började lördagen med att köra en prolog där de 30 bästa i varje klass gick vidare för att senare få köra kvartsfinaler. Jag kom på 14:e plats i prologen vilket innebar att jag lyckades knipa en plats vilket var jätteroligt. Några timmar senare var det dags för kvartsfinal där 6 personer åker emot varandra i ett ”heat” och de två bästa går vidare (samt de två bästa tiderna). När det väl var dags för starten i kvartsfinalen så fick jag en dålig start vilket gjorde att jag låg 5:a ut ifrån stadion och upp för de två första backarna. Efter dom två första korta men hyfsat branta backarna så kom det en lång utförsbacke där jag hade ett bra glid och luckan fram till åkarna framför minskade. Jag lyckades jobba mig fram till en tredje plats på upploppet, men jag orkade inte hela vägen fram viket gjorde att jag åkte ut och inte fick fortsätta med att köra semifinal vilket var tråkig. Jag slutade på en 15:e plats i sprinten totalt.

Precis startat i sprintprologen. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson
Precis startat i sprintprologen. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Distans

På söndagen var det dags för ett distanslopp om 5 kilometer fri stil. Den 5 kilometers banan vi körde på var en hyfsat tuff bana som började med uppför i ungefär halva banan där man bland annat åkte uppför en bit utav slalombacken som låg bredvid skidspåren. Efter några kilometer med mycket uppför så vart det en hel del utför och mer lättåkta partier. Jag öppnade ganska hårt och gick mig lite stum i den värsta backen på banan men det gjorde inte så jättemycket eftersom att det sedan vart utför en bit och då gick mjölksyran över. Jag slutade på en 17:e plats i loppet och med det sammanfattar jag min första cup som en riktigt rolig helg.

Slalombacke i Boden. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson
Klättring uppför slalombacke i Boden. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

 

JVM test och Scandic cup i Östersund

JVM Test

Fredag den 6 januari körde jag ett JVM test i Östersund, jag tävlade i klassen damer 17-20 år och vi körde ett lopp på 5 kilometer fri stil. Den banan som vi körde var en mycket tuff bana med många branta och långa uppförsbackar och då även en hel del rejäla utförsbackar. Jag startade som 22 i gruppen och gick in som etta när jag kom i mål. Efter att alla 67 damer hade avverkat sina 5 kilometer och kommit i mål så hamnade jag tillslut på en 23:e plats vilket jag är jättenöjd med. Speciellt med tanke på att jag tävlade mot tjejer som var upp till tre år äldre än mig.

JVM Test Östersund. Foto: Maria Olsson
JVM Test Östersund. Foto: Maria Olsson

Sprint

Lördag och söndag 7-8 januari var det dags för Scandic Cup tävlingar i Östersund. På lördagen körde vi en sprint och jag tävlade i klassen damer 17-18 år. Den sprintbana som vi tävlade på var runt en kilometer lång. Våran grupp startade prologerna klockan 09.00 och var först ut av alla grupper, vilket var bra eftersom att det då inte var så mycket folk som hade varit ute och kört i spåren. De 30 bästa i varje klass gick vidare för att fortsätta tävla och då jag kom på en 22:a plats i prologen var jag därmed klar för att få fortsätta att tävla i kvartsfinalerna. Någon timme efter prologen så var det dags för kvartsfinal där jag hamnade i ett mycket tufft ”heat” med många bra tjejer. Jag kom fyra i min kvartsfinal och var därmed ute ur tävlingen. Jag slutade på en 19:e plats totalt.

 

Frida Karlsson, Gabriella Pålsson samt jag i kvartsfinal, alla från Sollefteå Skidgymnasium. Foto: Maria Olsson
Frida Karlsson, Gabriella Pålsson samt jag i kvartsfinal, alla från Sollefteå Skidgymnasium. Foto: Maria Olsson
Stavkontroll inför sprinten. Foto: Maria Olsson
Stavkontroll inför sprinten. Foto: Maria Olsson

Distans

På söndagen var det dags för masstart i klassisk stil på 10 km där vi körde två varv på den tuffa 5 kilometers banan. Jag hade startnummer 35 och stod därmed ganska långt bak i startleden men det gick bra ändå, mina stavar höll och jag hamnade ganska fort i en bra klunga med ett bra tempo som började plocka placeringar ganska fort. Första varvet gick bra och fort och när vi varvade så var jag redan uppe någonstans runt topp 10 placeringarna. Andra varvet var mer slitsamt och jobbigt men jag lyckades hålla ihop det mycket bra och slutade på en 9:e plats vilket jag är mycket nöjd över.

 

Starten i Masstart Östersund. Foto: Maria Olsson
Starten i Masstart Östersund. Foto: Maria Olsson
Gruppen jag "tampades" med närmast i masstarten. Foto: Maria Olsson
Gruppen jag ”tampades” med närmast i masstarten. Foto: Maria Olsson

Jag sammanfattar denna helg som en mycket lyckad och rolig helg och jag ser redan fram emot kommande tävlingar!

Jag och Gabriella Pålsson från Utrikes Skidklubb och Sollefteå Skidgymnasium, båda nöjda över söndagens masstart! Foto: Maria Olsson
Jag och Gabriella Pålsson från Utrikes Skidklubb och Sollefteå Skidgymnasium, båda nöjda över söndagens masstart! Foto: Maria Olsson

Share the post!

Lämna ett svar