”Over, but not out!” – tävlingssäsongen är över för denna gång.
19 april, 2017
0

Snart dags för ett nytt kapitel, säsongen 2016/17 är över!

Hej!

Då var tävlingssäsongen 2016/17 slut… nu väntar ett par veckor med ”vila” och därefter är det dags för säsongen 2017/18, härligt! 🙂 😉

De tävlingar som jag inte har skrivit någonting om på bloggen är den sista Scandic cup tävlingen i Umeå samt avslutningen med Fjälltopphelgen i Bruksvallarna. Här kommer så några avslutande rader om dessa tävlingar samt säsongen 2016/17, innan vi som sagt lägger fokus på nya händelser och upplevelser 2017/18.

Scandic cup final – Umeå, Gammlia 25-26 mars.

Lördag 25:e mars – Prolog, 3 km fri stil

I Umeå var det två avslutande tävlingar på Umeå Energi Arena (Gammlia), en 3 km prolog på lördagen och en 10 km jaktstart på söndagen. Lördagens prolog åkte vi på en bana som började med en brant uppförsbacke, efter det så var det varierat sluttande uppför i ca 1,5 kilometers tills att man vände (på toppen), då blev det utför tillbaka in mot målet igen. Prologen gick hyfsat bra för mig och jag slutade på en 14:e plats, men jag kände inte mig så jättepigg i kroppen.

Prologen i Umeå, på väg uppför "Museum backen" i starten av loppet. Foto: Maria Olsson
Prologen i Umeå, på väg uppför ”Museum backen” i starten av loppet. Foto: Maria Olsson

Söndag 26:e mars – Jaktstart, 10 km fri stil

På söndagen strålade solen och jaktstart stod på schemat. När jag gick ut som 14:e flicka i klassen 17/18 så hade spåren blivit väldigt lösa och blöta, mina skidor gled inte alls lika bra som innan starten då jag testade skidorna i testspåren. För första gången denna säsongen gick skidorna väldigt tungt och jag fick jobba hårt på både platten och i utförsbackarna så jag blev snabbt trött. Jag kände mig dock väldigt stark i uppförsbackarna och jag märkte att jag gick starkt på dom partierna där det var uppför.

Jakten är igång, fokus är på mig! Foto: Jens Boveng
Jakten är igång, fokus är på mig! Foto: Jens Boveng

Under det 10 km långa loppet blev jag omkörd utav två stycken tjejer men jag lyckades även köra om två andra så jag höll min placering och slutade på en 14:e plats vilket jag är nöjd med, speciellt med tanke på hur sliten jag kände mig i kroppen och hur pass dåliga skidor jag hade.

Efter finalen i Umeå slutade jag på en total 11:e placering i Scandic cup 2016/17 vilket jag är nöjd med, hade givetvis hoppats på topp tio och kanske, kanske hade det kunnat gå med lite bättre glid på sista tävlingen i Scandic cup för säsongen, men som sagt 11:e plats är bra det med! 🙂

Bruksvallarna – Fjälltopphelgen 6-9 april.

Bruksvallarna. Foto: Jens Boveng
Bruksvallarna. Foto: Jens Boveng

Ett par veckor senare var det dags för den ”årliga” säsongsavslutningen i Bruksvallarna. Jag åkte till Bruksvallarna med pappa redan på onsdagen den 5:e april och när vi kom fram så checkade vi in på Grönländaren i Funäsdalen. Stort tack till Husums IF Skidor för att vi fick hyra in oss med er under helgen, iofs var ju Viktor och Viking med också, men tack ändå!

Viktor (H14) och Viking (H12) Olsson i Bruksvallarna. Foto: Lovisa Olsson
Viktor (H14) och Viking (H12) Olsson i Bruksvallarna. Foto: Lovisa Olsson

Torsdag 6:e april – Sprint, 1.2 km fri stil

På torsdagen så var det dax för en sprint där jag tävlade i klassen damer 17-20 år och vi körde en tuff bana om 1,2 kilometer. När jag kom till stadion så började jag med att åka sprintbanan och testade vilka skidor jag skulle tävla på. Ju längre tiden gick desto lösare blev det i banan och när det var dax för mig att starta i prologen så hade det blivit väldigt löst och det var ganska svårt att åka eftersom att man sjönk ned så mycket. Prologen gick dock ganska bra och jag slutade på en 17:e plats vilket gjorde att jag kvalificerade mig vidare till att få köra kvartsfinal. Direkt efter prologen så gick jag och åt en banan och en macka för att få i mig lite kolhydrater.

Prologen, sprint i Bruksvallarna, mjukt och jobbigt. Foto: Jens Boveng
Prologen, sprint i Bruksvallarna, mjukt och jobbigt. Foto: Jens Boveng

Efter ett tag var det dax för kvartsfinal. Jag hamnade i ett väldigt tufft heat där jag fick kämpa hårt, det räckte dock inte hela vägen och när loppet var klart så slutade jag på en 4:e plats i mitt heat cirka 1,5 sekunder ifrån att gå vidare som lucky loser vilket var väldigt tråkigt att jag inte klarade, typiskt också att 3:an i mitt heat klarade sig vidare. Det innebar att jag hade tävlat klart för den dagen och jag slutade på en total 17:e plats, det är jag  hyfsat nöjd över då det var 17-20, men jag ville så klart komma längre.

Kvartsfinalen sprint i Bruksvallarna. Orkade inte riktigt ta mig upp som 3:a,, synd. Foto: Jens Boveng
Kvartsfinalen sprint i Bruksvallarna. Orkade inte riktigt ta mig upp som 3:a, typiskt. Foto: Jens Boveng

Fredag 7:e april – Skidåkning men ingen tävling för min del

På fredagen så gick det en 100 meters sprint uppe på Ramundberget men jag valde att hoppa över den. Jag valde istället att ta en lugn skate tur på förmiddagen där jag åkte en  bit efter den 3 mil långa banan som jag skulle tävla på under lördagen.

Lördag 8:e april – Fjälltopploppet, 31 km fri stil masstart

På lördagen var det så dax för min sista tävling för den här säsongen och det var ett 31 kilometers (3 mil alltså) lopp i D17-18 som kördes uppe på fjällen runt Bruksvallarna och Ramundberget.

När jag kom fram till skidstadion i Bruksvallarna på lördagsmorgonen så började jag med att heja på mina småbröder Viktor och Viking när dom åkte sina lopp, för övrigt åkte de riktigt bra och efter det så var det dax för mig att testa ut mina tävlingsskidor och värma upp inför starten som gick strax efter 11.

När starten gick, som för övrigt var en masstart så hamnade jag ganska fort i en klunga på cirka fem personer som höll ett lagom tempo för mig och det gick bra den första milen fram till Ramundberget. Där började den branta och långa klättringen uppför fjället och i och med att det blev en lång klättring så började klungan att dra ut sig och delas upp.

Masstart, Fjälltopploppet 31 km. Foto: Jens Boveng
Masstart, Fjälltopploppet 31 km. Foto: Jens Boveng

Jag orkade inte riktigt hänga med två av tjejerna från klungan som gick hårt uppför klättringen utan jag valde att åka på i mitt egna tempo som jag kände att jag skulle orka med. Tempot var dock tillräckligt för att två andra från klungan var tvungen att släppa min rygg. När dom släppte så hamnade jag hyfsat själv och fick hålla tempot uppför klättringen själv. När jag senare hade klättrat upp för hela stigningen och var uppe på  fjället så vart det ett mycket lättåkt parti med bara små uppförsbackar och platta partier för att därefter bära utför ned mot Bruksvallarna där målet var.

Hela vägen från halva klättringen ungefär och till målet nere i Bruksvallarna (cirka 1,5 mil) så åkte jag i princip själv vilket gjorde att jag hade lite svårt att hålla tempot uppe, skall väl erkänna att jag dessutom blev även väldigt trött på slutet, vilket gjorde att jag tappade en hel del tid som jag tjänat in på klättringen och åkarna bakom mig började att ta in väldigt mycket. Jag klarade ändå av att hålla ifrån åkarna bakom mig och jag slutade på en fin 7:e plats i klassen damer 17-18 år vilket jag ändå är riktigt nöjd med.

Bästa "Gabbis" och jag efter målgång på 31 km, japp vi har blivit solbrända på fjället.. Foto: Jens Boveng
Bästa ”Gabbis” och jag efter målgång på 31 km, japp vi har blivit solbrända på fjället.. Foto: Jens Boveng

Sammanfattning av 2016/17

Säsongen 2016/17 sammanfattar jag som en väldigt lyckad och bra säsong med fina resultat som jag är nöjd med, speciellt med tanke på att det är mitt första år som junior. Under vintern så har jag även fått många nya upplevelser och härliga minnen som jag kommer att minnas länge.

Det jag ser fram emot nu framöver är den resa som vi juniorer ifrån Hägglunds SK Ski Team skall göra tillsammans till Klimpfjäll och Stekenjokk, för lite skidåkning under maj på skaren i solen, det ska bli riktigt kul!
Här i slutet så vill jag även passa på att tacka mina fantastiska sponsorer för all hjälp under denna säsong, tack så mycket för allt!

 

/Lovisa

Share the post!

Lämna ett svar