JSM 2017 – Ett riktigt roligt sportlov!
19 mars, 2017
0

Hej !
Under vecka 10 hade jag sportlov, men lovet blev inte så mycket av återhämtning hemma i Örnsköldsvik utan jag hann bara tillbringa ett par dagar hemma innan det bar av norrut mot Kalix och JSM 2017.

JSM – Fri stil

Vi kom fram till Kalix mitt på tisdagen och då åt vi lunch och checkade in på Kalix camping i de stugor som vi skulle bo i under veckan. Senare på tisdags eftermiddagen åkte vi ned till skidstadion för att börja testa ut skateskidor och den 5 kilometers långa banan som vi skulle tävla på dagen efter.

Jag och Elsa åker ned och "lattjar" på skidor. Foto: Jens Boveng
Jag och Elsa åker ned och ”lattjar” på skidor. Foto: Jens Boveng

Fri stil – masstart

Dagen efter, på onsdagen så var det dax för fristils masstart där vi åkte två varv på den kuperade och tuffa 5 kilometers banan (10 km) i Kalix. Starten gick klockan 10.00 och det blev ganska trångt och bökigt, men jag kom iväg bra och mina stavar höll. Första varvet gick bra och när vi kom in för varvning låg jag i en liten klunga på 3 personer och jag låg på en 11:e plats totalt. Under andra varvet vart jag dock lite trött men lyckades ändå plocka en placering och slutade 10:a i gruppen damer 17-18, vilket jag är nöjd med. Senare på onsdagseftermiddagen provkörde vi sprintbanan inför sprinten dagen efter.

Ut på det andra varvet, i rygg på Älvdalens Katrin Sjödén. Foto: Jens Boveng
Ut på det andra varvet, i rygg på Älvdalens Katrin Sjödén. Foto: Jens Boveng

Fri stil – sprint

På torsdagen var det dax för sprint där vi först åkte en prolog där de 30 bästa gick vidare till sprintstege (final heat) samt fortsatt tävlande. I prologen slutade jag 10:a och kvalificerade mig för att åka vidare i kvartsfinal. Någon timme senare var det dax för mig att åka kvartsfinal och där lyckades jag komma tvåa och ta mig vidare till semifinalen. I semifinalen strulade det dock i första backen då jag och en annan tjej råkade köra ihop och fastna i varandra, vilket gjorde att jag åkte ut och inte fick åka någon final. Jag slutade dock som 9:a i sprinten vilket jag är mycket nöjd med!

 

Början på slutet i "sprint semin". Foto Björn Eriksson
Början på slutet i ”sprint semin”. Foto Björn Eriksson
Slutet... JSM semifinalen tar slut, eller i alla fall möjligheten att komma till final. Foto: Björn Eriksson
Slutet… JSM semifinalen tar slut, eller i alla fall möjligheten att komma vidare till final. Foto: Björn Eriksson

På torsdagskvällen var det dags för prisutdelning i Folkets Hus i Kalix från de två första tävlingsdagarna och därefter kamratmiddag.

JSM – Klassisk stil

På fredagen så hade vi en tävlingsfri dag där jag passade på att ta sovmorgon. Senare på förmiddagen drog vi oss till skidstadion för att testa lite skidor och även snurra runt några varv på den 2,5 kilometer långa banan som vi skulle tävla på under lördagen (2x 2,5 km). Resten av dagen spenderade vi ‘’hemma’’ i våra stugor med att bara ta det lugnt.

Klassisk distans

Lördagens tävlingar startade klockan 09.00 och min grupp, damer 17-18 startade först. Det var en klassisk distanstävling på 5 kilometer (2x 2,5 km) och jag startade runt tjugo över nio. Tävlingen blev dock en stor besvikelse för mig och jag kände mig inte alls pigg i kroppen, jag slutade som 17:e dam. Mina tränare från ”skidgym” föreslog en skidtur med höga skrik i skogen.. gick si sådär, men bra förslag just då i alla fall.. Senare på lördagseftermiddagen provkörde vi den 3,3 kilometers långa stafettbanan inför den kommande stafetten på söndagen.

På väg ut på andra varvet under JSM distansen, inget "stäm" i kroppen, typiskt! Foto: Jens Boveng
På väg ut på andra varvet under JSM distansen, inget ”stäm” i kroppen, typiskt! Foto: Jens Boveng

Klassisk stafett

På söndagen var det dax för den sista tävlingen, stafett där tre personer i varje lag åker 3,3 kilometer var. Jag åkte för Hägglunds SK Ski Team i ett lag tillsammans med mina klubbkompisar Elsa och Hulda Forsberg, jag åkte startsträckan i vårat lag. I starten så stod jag ganska långt bak i ett dåligt startled, men det gick ändå bra att komma iväg och jag började att plocka placeringar redan i andra backen. Senare när vi kom ut i skogen kom det en saxbacke och där blev det väldigt trångt eftersom man bara kunde gå en person i bredd, jag hamnade efter några personer som inte orkade hänga på när täten stack och jag kom inte riktigt fram som jag hade önskat, vilket gjorde att det blev en liten lucka upp till täten. Jag jobbade ändå på hela vägen till växlingen och jag växlade som 11:a, 38 sekunder efter täten, vilket jag är hyfsat nöjd med, jag kände mig dock lite trött i kroppen men jag hade dock en bättre känsla i kroppen än vad jag hade dagen innan på lördagens 5 kilometers lopp. Efter att Elsa och Hulda hade kört två superbra sträckor så slutade vi på en 13:e plats.

Stafettstart och trångt, jag ligger i det högra spåret som femma i det spåret.. Foto: Jens Boveng
Stafettstart och trångt, jag ligger i det högra spåret som femma i det spåret.. Foto: Jens Boveng

Jag sammanfattar mitt första JSM som en lyckad och rolig helg med två superbra lopp som jag är jättenöjda med och två lite sämre lopp som jag är lite missnöjd med. Det vart en rolig och fin vecka med mycket skidåkning!

Elsa, jag och Hulda från stafetten under JSM 2017 i Kalix. Foto: Jens Boveng
Elsa, jag och Hulda från stafetten under JSM 2017 i Kalix. Foto: Jens Boveng

Share the post!

Lämna ett svar